Един от новодоставените от Германия пътнически вагони на "Български държавни железници" ЕАД вчера, около 9, 30 ч., беше обстрелван с камъни от неизвестни лица. Инцидентът е станал в района на надлез "Надежда", в близост до Техникума по железопътен транспорт "Никола Корчев", съобщиха от БДЖ. Вагонът е извършвал първото си служебно пътуване в посока към Националния изследователски институт по транспорт, където е трябвало да се извърши сертифицирането му за движение в транспортната система на България.

Вследствие на вандалския акт е спукано едното панорамно стъкло на новия вагон. Подобни злонамерени действия срещу подвижния състав на железницата са ежедневно явление и придобиват все по-големи размери, се посочва в съобщението. Статистическите данни на дружеството показват, че почти всеки ден влаковете на "Български държавни железници" ЕАД, в това число и най-модерния и нов подвижен състав, са подложени на подобен вид посегателства.

Непрекъснато са подложени на обстрел с камъни модерните дизелови мотриси "Дезиро", а вчера бе извършено и първото посегателство върху един от новозакупените от дружеството вагони, чието пускане в експлоатация предстои в най-скоро време. Подобни действия допълнително усложняват финансовото състояние на дружеството и саботират неговите усилия за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на населението. Случаят извежда за пореден път въпроса за охраната на подвижния състав, собственост на железопътния превозвач, се посочва в съобщението.

Вчерашният инцидент е повод "Български държавни железници" ЕАД отново да се обърнат за съдействие към отговорните държавни институции и законодателната власт за радикалното решаване на този въпрос. Твърдото становище на дружеството е, че това би могло да бъде осъществено само с подкрепата на държавата, като охранителните функции бъдат изцяло поети от Транспортна полиция, издръжката на която да се финансира от държавния бюджет.