В момента цената на зърното в Европа е 450 лева без ДДС, а в Америка 280 долара за тон.

Причините за високата цена на пшеницата са лошите климатични условия в целия свят, използването на зърното за етанол и недостигът на земя в световен мащаб.


Красимир Аврамов, председател на националната Асоциация на зърнопроизводителите: „Цената у нас не може да бъде по-различна от европейската. Щом всички искат зърнопроизводителите, кооперации и арендатори да са конкурентноспособни, то ние не можем да продаваме на по-ниски цени, защото трябва да инвестираме, да се възпроизвеждаме и, въобще, отношението брашно-зърно-хляб трябва да се промени по европейските стандарти."

Аврамов допълни, че не може българинът да яде най-евтиния хляб в Европа. Според министър Светла Бъчварова, зърненият баланс на страната не е застрашен независимо от по-ниските добиви тази година.

Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието и продоволствието: "Балансът абсолютно се връзва при условие, че можем да изнесем не повече от 200 хил. тона. Тогава ще се купува от европейски страни, които съответно предлагат по-добри условия."