Днес станаха известни резултатите от изследванията на 60 човека от селото, в което преди седмица заради бруцелозата бяха унищожени над 150 животни, а една жена се разболя

В момента тримата мъже от пограничното село, които са дали положителни проби, не прояват характерните за бруцелозата симптоми - висока температура, отпадналост и болки в ставите. Те се чувстват добре, но въпреки това още утре ще бъдат приети в инфекциозното отделение на хасковската болница, където ще им бъдат направени допълнителни изследвания за болестта.

И тримата са имали болни животни, затова, според местния лекар, вероятността да са заразени е голяма. Повторно ще бъдат изследвани и другите четирима души, за които също има съмнение, че са носители на болестта.

От пловдивското ХЕИ съобщават, че първата жена, с доказана бруцелоза, се възстановява добре и вече е стабилизирана. Огнището на бруцелоза пламна във Вълче поле преди две седмици и тогава над 150 животни бяха убити.

Бруцелозата е болест по добитъка, която се предава и на хората, но ако бъде открита навреме е лечима. Конкретно в това село епидемията е пламнала, заради стара традиция да се прави сирене от непреварено домашно мляко.