Сред членовете на инициативния комитет са археолозите Николай Овчаров и Хитко Вачев, ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ, управителят на областния онкодиспансер Мария Рачева, бившият футболист Трифон Иванов, както и Виктор Азманов - първият българин, преминал през школата на манастира Шао Лин в Китай.

Според Антон Дончев, член на националния комитет "Съзидание", кметът Рашев трябва да бъде подкрепен за нов мандат, защото има съществен принос при положените усилия за съхраняването и възраждането на Велико Търново като духовна столица през последните години.

България няма да реши нито един от своите икономически и политически проблеми, ако не реши проблемите на културата и духовния живот на нацията, коментира писателят.

След като през изминалите 8 години успяхме да изведем Велико Търново от състоянието на застой и да го превърнем в един от най-динамично развиващите се градове, основната задача през следващия мандат е старата българска столица да се харесва преди всичко на нейните граждани, каза Рашев.

Според него, всички планове за бъдещето на града трябва да се разглеждат в тясно взаимодействие с кметските администрации и на съседните Горна Оряховица и Лясковец.