Трети ден страната е обхваната от пламъци, постоянно възникват нови огнища. Вчера най-засегната беше южната част на Гърция, днес обаче пожари горят в цялата страна. Прекъсната е жп линията Атина-Солун, променено е движението по много от пътищата.

Десетки села са опожарени, а стотици са без ток. Различна е информацията за броя на гражданите, които са блокирани от огъня.

Към днешна дата няма информация за загинали или пострадали български граждани.

Българските дипломати поддържат контакт с местните власти и имат уговорка да бъдат незабавно уведомени, ако се установи, че българи са засегнати от стихията.

Огънят е обхванал над половината от територията на страната, съобщи гръцката противопожарната служба. Това несъмнено е невиждано бедствие за Гърция, посочи говорителят на службата. Най-тежко е положението в планините на Пелопонес. Днес огънят се приближи опасно до древния град Олимпия и град Пиргос. Църковни камбани предупредиха жителите на Колири, близо до Олимпия, че стихията превзема домовете им.

Хората от градчето са били принудени да избягат от прииждащия огън и просто да наблюдават как пожара унищожава всичко по пътя си.

Повече от 1000 военнослужещи и няколко военни хеликоптера се опитват да се справят с унищожителната природна стихия. Положението се усложнява заради силния вятър и голямата жега. Пожарникарите ще могат да се справят със стихията, едва когато силата на ветровете намалее за достатъчно дълго време.

Между 140 и 190 пожара бушуват в този район, като техният общ фронт достига 160 километра. Огнената стихия вече погълна 70 000 хектара гори и земи и стотици къщи. Най-силно засегнати са районът на град Захаро, в област Илия, в западната част на полуостров Пелопонес, районът на град Мегаполис, в област Аркадия, в югозападната част на полуострова и районът на Ареополис, в област Магнисия, в южната част на Пелопонес.

Четирима души засега са задържани по подозрения, че са предизвикали умишлени пожари на територия на Гърция. Полицията издирва кола, от която в събота в района на планината Химет, в източния край на Атина, са били изхвърлени парцалени факли, предизвикали пожара там. В района са намерени и бидони за транспортиране на лесно запалими субстанции, което навежда на мисълта, че този пожар е бил умишлен.