Според премиера Станишев, за конкретните събития трябва да се носи персонална отговорност и установяването й е работа на прокуратурата.
Двамата направиха тези изявления след тържествата по повод 130 години от Шипченската епопея.

Според президента Първанов, законът трябва да се изпълнява от всички етноси и религии.

Георги Първанов: „Аз съм готов да посреднича, да играя активна роля в диалога между различните фактори в търсенето на средства, на начини за успокояване на напрежението. Но не смятам, че трябва да се свика Консултативен съвет, за да се изпълняват законите. Законът трябва да се изпълнява от всички етноси и религии - това го казах веднъж. Това важи в още по-голяма степен за лидерите на политически партии или други формации, които се занимават с подобна дейност. Законът трябва да бъде еднакъв за БСП,СДС, за АТАКА, ЕВРОРОМА и от там нататък има органи, които са задължени да следват, да контролират изпълнението на законите. Второ - аз смятам, че не би трябвало да се допуска всяка една битова свада да се произвежда като новина в такава за етническо напрежение. Има потенциал за етническо напрежение”.

Според държавния глава, този потенциал се подклажда и провокира от определени политически формации и лидери. Първанов подчерта, че на битово равнище, традиционно всички български граждани живеят добре.

Според министър-председателя, всички конфликти като този в „Красна поляна” трябва първо много внимателно трябва да се анализират.

Сергей Станишев: "За конкретните събития трябва да се търсят конкретните отговорници. Това е работа на прокуратурата и както знаете има много сериозен напредък, но има напрежение, което се създава в продължение на години, от самото начало на българския преход. Това напрежение има социална основа, защото хората в ромските махали живеят много тежко, при много лоши условия. И знаете, че в преходът най-много пострадаха те. И вече има хора, които са второ поколение безработни като професия, манталитет и начин на живот. Това е естествено среда и за престъпност, и за много други явления”.

Според премиера, в последните години в политически план целенасочено се насажда омраза между различните етноси в България. Той съобщи още, че правителството в момента работи по дългосрочна и цялостна стратегия за интеграция на ромите.
Станишев нарече пълен абсурд за една демократична и правова държава създаването на Национална гвардия от политическа партия. Президентът също отхвърли категорично идеята.