Поданикът на Обединеното Кралство П.М. (57 г.) е издирван на основание на европейска заповед за арест, издадена дни преди това от британските съдебни власти.

Той е търсен заради поредица от престъпления срещу млади мъже, сред които - едно сексуално насилие, 19 изнасилвания и четири случая на подбудителство към сексуални актове с участието на малолетни. В някои от случаите издирваният предлагал пари, в други - заплашвал жертвите. По време на сексуалните насилия П.М. фотографирал актовете. За извършените от него деяния той е обвинен по няколко разпоредби на английския закон за сексуални престъпления от 1956 г., наказуеми с доживотен затвор.

В началото на юли ДМОПС-МВР е уведомена за евентуално предстоящо пътуване на П.М. от Турция към България и са информирани българските полицейски служби. Писмо за съдействие за установяване на местонахождението и задържането на издирвания получил и главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев,
който информирал британския офицер за връзка у нас за предприетите мерки, се посочва в съобщението.

На 22 юли гранични полицаи на ГКПП-Капитан Андреево съобщили в ДМОПС за спрян на влизане в България чужденец с данни като тези на издирвания. След справка за потвърждаване на самоличността П.М. е задържан за 24 часа.

Впоследствие е осъществена необходимата кореспонденция с Окръжната прокуратура, съда и ОДП-Хасково, а също и с централата на Международната организация на криминалната полиция и бюрото на Интерпол-Лондон за предприемане на екстрадиционна процедура.

На 1 август Окръжният съд-Хасково е наложил мярка "задържане под стража" на П.М., а на 10 август в ДМОПС е получено решението на съда да допусне предаването му на Великобритания. В средата на месеца от бюрото на Интерпол-Лондон предложили екстрадирането да се осъществи на 23 август от аерогара "София". Вчера в изпълнение на решение на ВКП британецът бил предаден на
представители на компетентните британски власти, допълват от МВР.