Медиците се срещнаха по тяхна инициатива с посланици на Евросъюза, за да благодарят на ЕС, на европейските институции и на обществеността за оказаната подкрепа и за освобождаването им.

На срещата в посолството на Португалия, която в момента председателства ЕС, бяха всички медици без Кристияна Вълчева и Снежана Димитрова.

Д-р Здравко Георгиев каза след срещата, че са поставили въпроса за необходимостта от продължителна помощ за тяхната реинтеграция и за изготвяне на План за действие за това. "Има две страни в този зловещ, продължил повече от осем години процес - едните жертви са заразените от СПИН деца и техните семейства, за което ние нямаме никаква вина и нищо общо с това, а другите жертви сме седемте медици. Както се помогна на децата и на семействата, така трябва да се помогне и на нас", каза д-р Георгиев.

Председателят на Комитета "Защита на медиците в Либия" Росен Марков посочи, че в момента нещата се обсъждат и чрез португалското посолство ще се обменят мнения как европейските страни виждат този план за действие.

Посланикът на Португалия у нас Мариу Жезуш душ Сантуш каза, че на първо място това е проблем на България и трябва да се намерят решения в България в разговори на медиците с българските власти. Първото нещо, което медиците трябва да направят е да говорят с българските власти и да поставят своите проблеми и нужди и да ни държат информирани и ако можем, ние сме отворени да им помогнем, каза посланик душ Сантуш.

Посланик душ Сантуш каза, че решаването на случая е дело на общи усилия и пожела на медиците да се реинтегрират в обществото и да забравят това, което са преживели.

Връщането на медиците от Либия доказа, че европейската и международната солидарност работят, каза посланикът на Холандия Вилем Александер ван Ее.

Валентина Сиропуло благодари чрез посланиците на ЕС у нас на европейските дипломати, които работят в Либия и които години наред следяха процеса и работиха активно за разрешаването на случая.

Медиците казаха, че са горди, че са българи и съзнават, че свободата им се дължи в голяма степен на това, че България е член на ЕС. Те благодариха на ЕС за свободата си със ставане на крака.

"Нека този случай да бъде последен за целия свят. Свободата на медиците е победа на истината", каза Росен Марков.