Лоренцо Киаменти, пенсионер на 67 години, нахлува с нож в съседното жилище, обитавано от 87-годишната вдовица Мария Грецани, за която се грижи една българка, чието име не се съобщава.

Нападателят тръгва с насочен нож към българката, но тя запазва самообладание и реагира, изблъсквайки го към вратата, при което получава лека порезна рана. След като избутва разярения нападател в двора хукнва към улицата да търси помощ, поради опасения, че сама няма да успее да го задържи.

Междувременно въоръженият пенсионер успява да достигне до леглото на Мария Грецани и я пробожда в шията. За щастие не засяга важни органи и жертвата се намира в болницата без опасност за живота. Злосторникът се връща в дома си. Там го заварва сестра му, седнал върху спалнята, а окървавеният нож лежал върху кухненската маса.

Лоренцо Киаменти е ерген и цял живот се грижел за майка си. След нейната смърт изпада в депресия и е подлаган на лекарствена терапия, но никога не е проявявал признаци на агресивност.

Според свидетели напоследък поведението му се характеризирало с мания за преследване и жалвания, че му липсват пощенски пратки и не намира банковата си кореспонденция.

Мария Грецани е известна на съгражданите си със своите ръчно приготвени "папареле" - разновидност на спагетите - които са стигали дори до трапезата на папа Йоан-Павел Втори.