На "Дондуков"2 бяха Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев, палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал-Хаджудж и бъдещата му съпруга Оля, председателят на комитета "Защита на медиците в Либия" Росен Марков.

Държавният глава изтъкна в началото на срещата, че едно от важните неща е държавата, институциите, обществото да бъдат ангажирани с реинтеграцията на медиците и с тяхното завръщане към нормалния ритъм на живот. "Може би най-бързо го прави д-р Ашраф и това е знак, че се случват хубави неща", каза президентът и пожела успех в семейния живот на палестинския лекар.

На срещата медиците са споделили проблемите, които имат, в т.ч. и здравословни, след завръщането им от Либия. Д-р Здравко Георгиев каза, че на срещата са били поети конкретни ангажименти за оказване на помощ за лечение и за друга подкрепа. Всички световноизвестни учени, психолози и психиатри казват, че дори
едно денонощие, прекарано в арест, води до необратими мозъчни промени в повече от 90 процента от случаите, а нашите медицински сестри са преживели повече от 8,5 години в либийски затвори, посочи д-р Георгиев.

Д-р Ашраф каза, че за него е чест да се срещне с президента и да му благодари за подкрепата, която е получил през годините в затвор в Либия. Той също посочи, че в разговора са поставили проблемите, с които се сблъскват в живота си на свобода, и са получили обещание за подкрепа за връщането им към нормалния
живот.

Нася Ненова посочи, че медиците са благодарили на президента, че са били помилвани. Тя сподели, че все още не мисли за започване на работа, както и за връщане към медицинската професия.