В Шумен тази тема е основна в ромските махали. Хората не крият, че са уплашени от намерението на националистите.

Ромите в Шуменско са притеснени от настояването на Боян Расате за създаване на Национална гвардия. Според живеещите в ромските махали, подобна, алтернативна на държавните органи, структура ще създаде допълнителни поводи за напрежение между тях и българските им съседи.

Николай Янков, ромски лидер: „Хората са уплашени в различните села, покрайнините на община Шумен, относно тази гвардия, може би няма яснота точно какво ще представлява тя, казват се много малко неща за тази гвардия и хората го коментират това непрестанно”.

Ромските лидери са на мнение, че такава гвардия няма място и са категорични, че ако се спазва законът, в селищата със смесено етническо население в страната няма да има напрежение .

„Всеки един човек си е навел главата и търси днес препитание, къде какво да изкара, за да може да изхрани семейството и децата си. Разясняваме на хората, че това са политически игри на някои от политическите партии, че това което се случва в столицата ни е на този принцип, заяви още ромския лидер.

Ромите са категорични, че една Национална гвардия, която да е ангажирана само при тежки бедствия има място, но не и да бъде създадена нова силова групировка, под предлог че ще се опазва обществения ред.