Преди месец, когато се появява изкопа за строежа на бул. „Евлоги Георгиев", започват укрепителни дейности, тъй като новата сграда е на калкан с 32-годишен блок. Проектът за това укрепване е одобрен от общината и така са издадени строителните разрешителни за новата кооперация с подземни гаражи.

 

Всъщност, обаче, укрепването се прави по друг проект, който никой в общината не е виждал.

 

Архитект Влади Калинов, директор на Контрол по строителството в Столична община заяви, че укрепването не е направено в необходимата последователност.

 

Според експертизата за причините за пропукването, в началото фирмата е спестила пилоните, които е трябвало да укрепят съседната кооперация по време на строежа на новата. Специалистите предполагат, че това е направено, за да се прибавят още 25 сантиметра към подземните гаражи.

 

Според инвеститора, бившия депутат Георги Аврамов не е доказано, че неговият строеж е причинил разместването на съседния блок.

 

До десетина дни жителите на старата кооперация в Подуене ще продължават да чуват шумове като при земетресение и да забелязват нови пукнатини в домовете си. Опасност обаче няма. Строителите засипват обратно част от изкопа, а в следващите дни в земята под блока ще бъде инжектирано циментово мляко. 


Проектантът по конструктивната част на обекта трябва да представи доклад, в който се предвиждат мерки за предотвратяването на бъдещи инциденти.

Преди три дни стената между две сгради на булевард "Евлоги Георгиев" са напука, а хората бяха спешно евакуирани. Със заповед на столичния кмет строителните работи по обекта бяха спрени.

 

След оценка от специалисти за състоянието на двете засегнати кооперации, семействата живеещи в тях получиха уверение, че е безопасно да се завърнат в домовете си. Бойко Борисов нареди да се направят укрепителни работи по вертикалните откоси на изкопа.