Кандидатите за независими кметове, издигнати от инициативния комитет на Национална гвардия ще станат известни след 12-ти септември.

След като вчера Боян Расате обяви, че създава своя собствена гвардия срещу безредиците, днес Марина Евгениева се срещна с първите членове на тази гвардия. Кои са момчетата в униформи и какви цели си поставят ще разберете от репортажа.

От днес в Българския национален съюз записват доброволци за гвардията си. За момента в страната имало 10 отряда от по 10 души. Само те са екипирани с униформи, които са платили от джоба си.

Димитър Тодоринов: „Не смятам, че нещо страшно има в нашата униформа. Не знам какви асоциации навяват като ризата, която използваме тя е офицерска риза от българската армия, а също я използват и скаутите. Кубинките също са от българската армия, коланите също - съвсем нормална униформа. Не можем да ходим с къси гащи и джапанки”.

Униформите на новите гвардейци струват около 100 лева, но екипировката им ще е много по-скъпа. Оборудването, което трябва да се купи, ще финансират от дарения, които се надяват да получат. Въпреки първоначално негативните реакции, от Гражданската гвардия вярват, че ще бъдат приети добре от хората.

Симеон Костадинов: „Ние се стремим в рамките на дадените ни възможности, в рамките на закона, в рамките на добрия тон, на допустимото поведение да направим каквото можем, за да защитим домовете си, близките си, имуществото си, здравето си, живота си”.

- Еднакво ли бихте действали в ситуация, в която роми правят нещо незаконно и българи правят нещо незаконно?

Симеон Костадинов: Еднакво бихме действали. Значи, нарушението на закона си е нарушение на закона.

От БНС вярват, че ще могат да помагат на полицията въпреки негативното мнение на министъра на вътрешните работи. Как ще става координацията, обаче, все още не е ясно. Националната гвардия е добра идея, но само ако функционира под контрола на държавата, е мнението на ВМРО.

След лятната ваканция на парламента от партията ще внесат законопроект за Националната гвардия, в който да е уточнено какви хора могат да членуват в нея, кой има право да ги свиква и при какви ситуации.

Мирослав Мурджов: „Принципът, който са замислили колегите е по-скоро в сферата на фантазията и едва ли би бил успешен, а по-скоро ще предизвика допълнително етническо напрежение отколкото да реши дадени конкретни въпроси”.

Национални гвардии в момента работят успешно в няколко американски щата, във Франция и Швейцария. Те са създадени от държавата и се ръководят от нея по специални закони. Според Мирослав Мурджов, формированието на Българския национален съюз по-скоро ще опорочи идеята.

Организацията на евреите в България се обяви ПРОТИВ идеята на Боян Расате за създаване на национална гвардия. Според тях, подобни формирования могат да застрашат етническия мир в страната. В официално писмо, изпратено до председателя на Народното събрание, президента, премиера и медиите, се посочва, че представените униформи на доброволците твърде много напомнят "доброволците от едни други бойни групи", съществували в България в периода 1941-ва - 1944-та година."