Днес двамата похитители застават пред съда. Анадолската агенция потвърди, че един от двамата мъже, замесени в отвличането, е бил обучаван в лагери на "Ал Кайда". Според турската полиция, 33-годишният египтянин Талих, прекарал известно време в затвор в Саудитска Арабия, заедно с един от лидерите на "Ал Кайда", осъден на доживотен затвор за атентатите от 11-ти септември.


Следващият репортаж ви представя едно семейство от Чирпан, попаднало в плен на терористите.

Кошмарът за семейство Иванови започва малко след като самолетът излита от Кипър. В самолета настава паника.

Георги Иванов: „Той беше на доста височина и се спусна изведнъж надолу. Тогава си мислех, че самолетът се разбива. Никога не съм си представял, че ще участвам във филм и то наистина, но така се случи”.

Зериян Иванова: „Първоначално мога да кажа, че ми се стори като шега в началото, но после, след като сериозно разбрахме нещата, много страшно ми стана. За пръв път се почувствах така страшно, а след като и децата ми бяха до мене и почнаха да реват, и двете, и Христина даже - мамо, ще умра без да съм направила нищо в тоя живот, и аз започнах да им се моля, и на двете - недейте, моля ви се, недейте! Просто да им давам кураж, всичко ще се оправи, но много ме беше страх. Просто не знаех дали ще оживеем”.

За близначките Христина и Александра най-кошмарен е бил престоят на самолета на пистата в Анталия, докато текат преговорите с терористите.

Александра: „Последните минути бяха много страшни, когато започнахме да се задушаваме, нямаше никакъв въздух, вече един час и половина на такава жега да седим, много беше страшно, помислихме, че ще умрем. Все едно, че беше някакъв филм на ужасите”.

Сега основната цел на родителите е да успокоят децата си и да им помогнат да забравят шока от преживяното.

Зериян Иванова: „Това което преживяхме може би ми даде една поука, че хората трябва да си останат хора, независимо дали са мюсюлмани, или християни и трябва да си помагат”.

Въпреки кошмарът на идване към дома, семейство Иванови ще се завърнат в Кипър след месец и то отново със самолет, защото не вярват, че филмът, в който се оказаха неволни герои може да се повтори.