През 2006 г. в чужбина са пътували 34 милиона китайски туристи. Очаква се след 10 години тази цифра да достигне 100 милиона. Това може да се окаже от изключително значение за страната ни, която има всички шансове да стане предпочитана туристическа дестинация за азиатските туристи.

Китай се нарежда на второ място след Япония по разходите за пътувания зад граница. Общата сума, похарчена от китайците в чужбина за една година, възлиза на над 20 милиарда долара.

Китайските туристи оглавяват шопинг-класациите в целия свят. Това се дължи на факта, че в момента пътуват най-вече бизнесмени и членове на техните семейства. Включването на страната ни в този списък не означава, че автоматично милиони китайци ще се впуснат към България.

Родните туристически агенции задължително трябва да ползват специалисти познаващи китайския начин на мислене. Например, те не обичат хотелски стаи с цифрата 4, която на техния език се произнася като думата смърт. Останалите 5 държави в списъка на китайското национално бюро за туризъм са Оман, Мароко, Сирия, Монако и Намибия.

За bTV новините от Пекин Велин Пасков