Вчера в ловешката агенция по рибарство и аквакултури се получава сигнал за кражба на водопад. В началото звучи като шега, но инспекторите все пак решават да проверят.

Водопадът в пролома на река Осъм е уникална природна забележителност, попада и в границите на природен резерват. Когато отива на място, началникът на агенцията по рибарство Йордан Найденов вижда, че сигналът е верен - водата на водопада е отбита. Образувалите се в продължение на хиляди години сталактити са вандалски отрязани.

Схемата обаче е разбита малко преди крадците да приберат плячката. Изпреварва ги ловешката полиция, която късно снощи отнася уникалните природни образувания в охраняема база. От участъка съобщиха, че ще направят разследване по случая. Сталактите, откраднати от водопада, са предназначени са украса на вила или къща. Според запознати, от уникалните природни образувания се правят екзотични вътрешни стени.

Най-важната задача сега е да се възстанови отбитата от водопада вода, твърдят експерти. След сигнал на bTV от екоинспекцията в Плевен също увериха, че ще направят проверка какви точно са щетите, нанесени върху природата от кражбата на водопада и как могат да бъдат възстановени.