В последната седмица магазините за детски играчки в цяла Европа изтеглят от продажба китайски стоки, след като се оказа, че куклата Барби и супер-героят Батман съдържат силни магнити или оловна боя, опасни за децата.

У нас Комисията за защита на потребителите забрани продажбата не само на играчки, но и на детски дрехи, които, оказва се, също представляват опасност за децата.

Ако 1 милион деца в света умират в игра с опасни стоки, то броят на онези, които са се наранили, но за щастие са били спасени, е в пъти повече. Най-честите наранявания са механични, след тях се токовите удари, изгарянията, задавяне и отравяне.
По данни на Европейската комисия, почти половината от сигналите за опасни за деца стоки се подават от самите търговци. У нас, това е рядкост.

Комисията за защита на потребителите последно иззе от пазара партида български детски гащеризони с капси, поставени по джобовете и презрамките. От вътрешната страна на дрехата капсите са остри и с режещи краища. Сред конфискуваните стоки са и детски сандали, внос от Китай. Те са украсени с декорация с остри ръбове, която може да пореже крачето на детето, а ако то я откъсне и глътне може да се окаже фатална. Попитахме родителите как подбират покупките за детето си.

Стоките предназначени за възрастни са сред най-опасните за децата. Привличащите детското внимание запалки - с форма на играчки, мобилни телефони, или интересни сувенири, вече са абсолютно забранени и в България.