Общо подадените от чужденци заявителски материали са 142, като някои от тях са разкрити, а по други все още се
работи. В същия период са установени 14 чужденци, извършители на престъпления.

Основно фалшивите сигнали постъпват от граждани от скандинавските страни, сочи справката на полицията. В два от случаите чуждестранните граждани твърдят, че са били заплашвани с оръжие. Едно е постъпилото оплакване за мнимо изнасилване.

Руски гражданин пък е подал фалшиво оплакване, че от касетата, която е наел в трезора на хотела, е изчезнала голяма сума пари. Впоследствие той признава, че е искал да удължи престоя си с още 1 седмица за сметка на хотела и затова е подал сигнала.

На територията на Областна дирекция "Полиция" в Бургас има десетки случаи чужди граждани, след употреба на алкохол, да заявяват посегателство срещу имуществото си, каза директорът полицията в южния град комисар, Павлин Димитров. По думите му след бързите проверки обикновено се оказва, че "изчезналите вещи" са или в хотелската стая, или в близки на заявителя.

На територията на ОДП - Бургас са регистрирани два случая на мнимо изнасилване на шведска и норвежка туристки. В единия от тях чужденката признала, че е инсценирала изнасилване, за да отмъсти на приятеля си, който се преместил от Слънчев бряг в Златни пясъци.

На територията на РПУ - Несебър са регистрирани два случая на кражби, извършени от шведски туристи. Статистиката при нас е в пъти по-голяма за регистрирани престъпления от чужденци, каза още шефът на ОДП. По думите му заявените джебчийски кражби само в Слънчев бряг са над 270, което според него е нереално.

Фалшивите сигнали отнемат много човешки ресурс и време, коментира още комисар Павлин Димитров. Според него протокол за откраднати вещи трябва да се издава след приключването на досъдебното производство, а не при обявяването на кражба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!