Цената на кашкавал "Витоша" на едро е скочила със 7,8% до 8,00 лв. за килограм. Кравето сирене също се е повишило до 4,84 лв. за кг. На 2,22 лв. е скочила цената на олиото в бутилка по един литър.

Поскъпнали са брашното тип "500" (0,81 лв./кг ), яйцата (0,18 лв./бр.) и замразеното пилешко месо (3,97 лв./кг). От зеленчуците с по-високи цени са картофите (0,71 лв./кг), краставиците (1,78 лв./кг), зеленият пипер и зелето.

През седмицата по-евтино сме купували единствено доматите и дините.

Междувременно започва компенсирането на земеделските райони за щетите от сушата. От днес стопаните могат да кандидатстват за компенсиране за напълно съсипаната заради сушата реколта.

Средствата ще се изплащат чрез Държавен фонд "Земеделие". За пшеницата са предвидени 35 лева на декар, а за ечемика - 30 лева на декар. Необходимите документи, които трябва да се представят във фонда, са същите като за щетите от наводненията през 2005 г.

Земеделските производители, чиито добиви са по-ниски с над 30% спрямо миналата година, могат да кандидатстват за компенсации през 2008 г. За целта те ще трябва да предоставят счетоводни и други документи, доказващи разликата в добивите им.