Държавният глава коментира, че в световните медии дебатът за освобождаването е деформиран, и че се пренебрегва както ролята на България, така и на цялата международна общност.

За заслуги по казуса с българско отличие ще бъдат наградени трима британски граждани, отбеляза Първанов. Сред тях са посланикът на кралството в Либия Винсент Фини и бившият шеф на отдел "Глобални операции" в Ми-6 Марк Алън.

Освобождаването на нашите медици е дълъг и мъчителен процес, а не еднократен акт, каза президентът по повод международните коментари, че изходът от кризата Бенгази се дължи на оръжейна сделка между Франция и Либия.

Оценявайки ролята на международния фактор, основната причина, за да имаме този относително удовлетворителен резултат е това, че България формираше инициативата и динамиката на този процес, подчерта държавният глава.

Според Първанов българското разузнаване също има своята конструктивна роля по случая, но и не малко слабости: "Разбира се, имаше моменти, в които и разузнаването, както и нашата дипломация подхранваше илюзиите за бързо решаване на въпроса, което така и не стана. Не се оправдавам. Това е, което витаеше във въздуха. На няколко пъти бяхме на една ръка разстояние от решението".

По повод публичното признание на директора на разузнаването ген. Кирчо Киров, че по време на визитата на президента Първанов в Либия, Киров е внесъл нелегално алкохол в хотелската стая на държавния глава, за да се почерпят след натоварените разговори с Кадафи, държавният глава заяви:

"Не съм си и помислял да консумирам алкохол в онази трудна ситуация. Смятам за недопустими подобни разкази. Там се казаха много повече неща, отколкото може един шеф на разузнаването да си позволи. Това, че някой е решил да се похвали повече отколкото му приляга, си остава за негова сметка".

Първанов призна решаващата роля на Франция

в последния етап. Президентът допълни без видима връзка, че му предстои пътуване до Катар и отказа да внесе яснота каква е истинската роля на емира в развръзката.

Според неофициална информация, именно френският президент е мотивирал емира на Катар да подпомогне финансово операцията - освобождение. Ако не се беше появил президентът Саркози, може би щяхме да чакаме още не знам колко дълго решението, което вече до голяма степен беше взето, каза президентът.

Великобритания обаче е държавата,

чиято намеса в преговорите през 2005 г. прави пробивът в кризата, категоричен е Първанов. Държавният глава спомена без детайли, че кореспонденцията му с Тони Блеър, съдържаща и писмо с подробната българска позиция, са били основа на аргументите по случая, отстоявани по-късно от британския премиер в Триполи.

Основно по британска инициатива преди две години Либия е включена във формата на преговорите и е създаден Международният хуманитарен фонд Бенгази.

"По този начин българите излязохме от капана да водим директни преговори с асоциацията на роднините на заразените деца. Това беше тежък капан за нас през 2004- 2005 г. Признавам, че твърде дълго подценявахме и мислехме, че можем да подминем фактора "мнението на Асоциацията на заразените деца". Искрено се надявахме, че в нашия случай няма да задействат неписаните правила на мюсюлманското законодателство, но както се вижда бяхме принудени да направим този компромис".

В контекста на компенсациите, президентът Първанов подчерта, че спасяването на медиците е било национална кауза и "който в момента тика сестрите към финансови претенции към България, не е техен доброжелател".

Либийският лидер Муамар Кадафи и синът му

са провели активна кореспонденция помежду си заради последните изказвания на Сейф ал Ислам по въпроса с българските медици. Това съобщава на електронната си страница всекидневникът "Либия днес", като се позовава на достоверни либийски източници.

Вестникът твърди, че баща и син са си разменили няколко гневни писма, заради признанието на Сейф ал Ислам, че медиците действително са били изтезавани по време на разследването. Кадафи-баща е настоял синът му, който е председател на фондация "Кадафи", да престане да дава подобни изявления, които са в полза само на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Либийският лидер е посъветвал сина си да "не прави услуги на престъпници и врагове на Либия и да разпространява непотвърдени слухове, които могат да бъдат използвани, за да бъде осъдена джамахирията".

В отговор синът е обещал да не дава повече такива изявления.