48-годишният Кирил се появи на летище София широко усмихнат след 14 години работа на нефтена платформа в Нигерия и точно месец пленничество. Аз съм първият бял от всичките задържани, който дори е наддал един килограм, отбеляза той.

През първите си часове в България Кирил не се раздели с дървената пръчка, станала символ на едномесечния му плен: "Това са дните, които бях там. Всеки ден си маркирах по един ден", обясни мъжът.

Елевтеров е отвлечен от въоръжена нигерийска групировка на 8 юли вечерта. По думите му атаката срещу петролната платформа е успешна, защото е много добре планирана - точно по това време всички местни служители са на неделна молитва.

"Те дойдоха с две лодки. Имаше страхотно много стрелба, използваха ръчни гранати и за 10-15 минути превзеха барджата."

Българинът и британецът, който е отвлечен заедно с него, са откарани в лагер на близо 700 километра. Настанени в колиба от палмови листа.

"Беше ни предоставено всичко, което поискахме - телевизор, DVD, генератор, мрежа за комари. През целия период не сме били малтретирани или бити. Те се отнасяха приятелски, като дори накрая бяхме като приятели с тях."

Елевтеров благодари горещо на нигерийците, британците и българите помогнали за освобождаването му. Особено много наблегна на усилията на българската държава.

"На четвъртия, петия ден техният командир дойде разярен в кампа и започна да ми вика. Как може такава малка държава да стопира нашата държава. Как може вашето правителство да прави въпрос за един човек. Бях така някакси

горд, че държавата и народа стои зад мене

Заедно с Елевтеров в България пристигна и представител на компанията, за която той работи в Нигерия. "Причина за отвличането бяха съществуващите социални проблеми на местно ниво. Не са давани пари, нито са изпълнявани някакви други искания на похитителите. Просто работим за решаването на тези социални проблеми", обясни представителят.

Въпреки случилото се Кирил Елевтеров бе категоричен, че пак ще се върне на работа в Нигерия.

След отвличането на двама българи през 1997 г.

това е третият случай с похитен български гражданин в Нигерия. Вторият беше през януари миналата година, когато в африканската държава отвлякоха български корабен инженер от Добрич. Милко Ничев прекара 19 дни в плен.

След почти 3-седмично пленничество Милко Ничев стъпи на българска земя жив и здрав. Тъй като информациите за състоянието му дълго бяха противоречиви, при пристигането му у нас стана ясно, че насилие от страна на похитителите не е имало. При завръщането си обаче Ничев не скри, че е бил заплашван със смърт.

Отвличането стана на крайбрежно петролно находище близо до делтата на река Нигер. По време на работа, корабът, на който Ничев е нает като инженер във филиал на компанията "Роял Дъч Шел", беше атакуван от лодка, а работниците откарани в неизвестна посока.

Похитителите от групировката "Движение за освобождението на делтата на Нигер" поискаха от властите над 1 млрд. долара откуп и освобождаване на техни лидери от затвора. По-късно в електронно съобщение обявиха, че ще освободят пленниците в знак на добра воля към международната общност и от хуманитарни съображения, но че ще продължат да извършват нападения срещу петролните съоръжения.

И тази сутрин в южната част на страната беше похитен чуждестранен гражданин. Въоръжени нападатели са отвлекли британец, който е ръководител на американска петролна компания.


Нигерия е най-богата на петрол държава в Африка

и шести износител в света. Черното злато представлява 80% от брутния вътрешен продукт и 95% от експорта на страната.

Нигерийският петрол е лесен за рафиниране поради ниското си съдържание на сяра и това прави Нигерия изключително привлекателна за чужди компании. Нефтът се добива в делтата на река Нигер, а център на петролната индустрия е град Порт Харкорт, където тази сутрин бе отвлечен поредният чужденец.

Нигерия е федерална държава, като е съставена от 240 народности. Делтата на Нигер е обитавана най-вече от народа Йоруба, половината от който са християни, а другата половина изповядва исляма и местни религии. Местните народи от години се борят приходите от петрола да остават за тях. В южната част на страната действат няколко въоръжени групировки, които често вземат заложници и поставят искания пред петролните компании за опазване на околната среда и за повече отчисления за страната от печалбите от петрола.

Честа практика са и криминалните отвличания на чужденци с искане за откуп. При последния такъв случай преди месец бе похитено 3-годишно момиченце от смесен брак между баща англичанин и майка нигерийка. Детето бе освободено без плащане на откуп, по данни на родителите, но заради притесненията вчера бащата починал.