В МВР са създадени реални условия за злоупотреба с информация, събрана чрез СРС-та, за политически цели, коментира бившият директор на НСС Атанас Атанасов, председател на софийската организация на ДСБ. Изводът според него се налага от публикуваното миналия петък съобщение на прокуратурата, в което се заявява, че информацията, получена от СРС-тата, не е стигнала до наблюдаващия прокурор.

Създава се впечатление, посочи Атанасов, че някой си е създал спецслужби за подслушване и използва данните за свои цели. Затова ДСБ настоява прокуратурата да изясни кой е отговорен и кои са длъжностните лица, позволили си да селектират информацията от подслушванията. Недопустимо е институциите да не дават отговор кой е виновен и отговорността ляга върху министър-председателя, подчерта Атанас Атанасов.

По думите му една от най-големите грешки на управляващите в този скандал е, че още при избухването му не са казали има ли разследване срещу директора на митниците Ваньо Танов, използвани ли са СРС-та. Ако това беше направено, нещата вече щяха да са утихнали и забравени, смята Атанасов.

ДСБ настояват също парламентът да обсъди доклада на финансовия министър Симеон Дянков във връзка с анализа на "Индъстри уоч" и да поиска от прокуратурата пълно разследване на сделките с външния дълг от 2002-2003 г. Разследването трябва да установи кои лица са предложили да бъдат реализирани сделките с дълга, участвали ли са те или свързани с тях фирми в тях като купувачи или посредници при наличие на конфликта на интереси, обясни заместник-председателят на партията Димитър Бъчваров. По думите му в хода на разследването трябва да бъде установена и отговорността на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.

Десните настояват също Симеон Дянков да изиска съвместна проверка на НАП и прокуратурата на финансовите транзакции, кредитиращи сметките на бившия финансов министър Милен Велчев и заместниците му, участвали във вземането на решението за външния дълг на страната.