Лошо време у нас и на Балканите. Въпреки че синоптиците ни предупреждаваха, много хора бяха изненадани от снега, който валя в Пирин, на Витоша и в Родопите. На другите места се изсипа дъжд.

Най-хладно беше в Кърджали и Хасково, където температурите следобед бяха едва около 7 градуса. В столицата не стигна повече от 7,6 градуса. Останалите най-студени места у нас днес бяха Ловеч и Драгоман с около 8 градуса максимална температура.

Заради валежите и силния вятър в Южна и Източна България е обявен код „Жълто”. Това според метеоролозите означава потенциално опасно време.

Да се готвим ли за още по-голям студ?

По-топло време можем да очакваме около сряда. През следващите часове средиземноморският антициклон, който е обхванал страната и понижи температурите, се измества на североизток, но според дежурните синоптици в Националния институт по метеорология и хидрология, времето остава студено. Днес най-топло е било във Видин - 18 градуса. На връх Ботев – минус 5 градуса, на Рожен има вече 18 см снежна покривка.  

В Пампорово и на Превала валя сняг и натрупа повече от 10 см

Според пътните полицаи, шофьорите още не са подготвени за движение при зимни условия - колите са с летни гуми, а това води до задръствания и сериозен риск за безопасността на пътуващите. Заради снеговалеж в проходите Пампорово и Превала има въведени ограничения - товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета.

В Бургас след часове проливен дъжд и силен северен вятър от 20 метра в секунда, температурите рязко паднаха и през целия ден трудно надвишаваха 10 градуса. Вчера слънце, днес дъжд - улиците и заведенията на открито опустяха, а туристите замениха летните дрехи с дъждобрани и зимни якета.

В събота Варненският плаж все още беше пълен с хора. Днес те вече са със зимни дрехи. Въпреки силния вятър и обилния дъжд в неделя, няма наводнени помещения и съборени дървета.

Причината за лошото време – средиземноморски, циклон се изтегля

и постепенно атмосферното налягане ще се повишава и времето ще се подобрява. Още утре температурите в Западна България ще се повишат, а сряда и в останалата част от страната, каза за bTV Новините Красимир Стоев, дежурен синоптик, НИМХ-БАН. В сряда се очакват максимални температури от 17 до 22 градуса. След това обаче отново над страната ще нахлува по-хладен въздух. В четвъртък и петък ще има превалявания, в районите над 1200 метра от сняг.

Код „Жълто” в момента е обявен в шест области

в Източна и Югоизточна България. Там ще паднат валежи от порядъка на 20-30 литра на квадратен метър.

Пътищата са мокри и хлъзгави

От КАТ призовават водачите да се движат с повишено внимание. Общо 13 пътни произшествия са станали в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. На магистрала "Хемус" са станали пет катастрофи, на "Тракия" - четири, в Самоков, Своге, Ботевград и Елин Пелин - пет пътни инцидента.

В рубриката "Аз, репортерът" получихме много снимки и видеоматериали от първия сняг в различни райони на страната.

Каква е обстановката можете да видите в галерията от "Аз, репортерът".

Ако и при вас вали сняг, дъжд, или е все още есен - очакваме материалите ви в рубриката.