От месеци екозащитници настояват да не се строи именно в тези 1000 декара. Правителството обаче реши да не спира проекти, които са попаднали в устройствения план на община Несебър, одобрен преди десетина годинr, защото той имал екооценка.

"Бихме искали да се съобразим с това, че за известна част от имотите собствениците са провели необходимите изискуеми от закона процедури и част от тях, а бих казал, че голяма част от тях, вече са и финализирани", заяви министър Джевдет Чакъров.

Днес той подписа заповед, с която удължи с още година забраната за строителство в 38 000 декара, които са потенциални зони от екомрежата Натура 2000. През това време върху тези територии ще могат да се строят пречиствателни станции или други обществени обекти, но не и хотели.

Според екозащитниците отлагането на строителството на Иракли с една година е само временно решение на проблема. Заради това днес следобед представители на природозащитни организации внесоха в Министерството на околната среда и водите списък с действия, които трябва да се предприемат за опазването на Иракли и защитените територии по Черноморието.

Да бъде наложен мораториум върху строителството в туризма докато не се изясни от какво има нужда на национално ниво, призовават от Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Според председателя на организацията Любомир Попйорданов в курортите ни има прекалено голямо предлагане, което не оправдава създаването на нови хотели.

Българското Черноморие няма нужда от повече курорти, достигната е максималната степен на засищане е мнението на асоциацията.

Според Попйорданов големият проблем в българския туризъм ще дойде от това, че в страната ни продължава да се инвестира в строеж на хотели, а не на къмпинги, и в правенето на кръчми, а не на увеселителни паркове например. България продължава да се слави и предимно като евтина дестинация

Въпреки празните легла по лъскавите черноморски хотели за алтернативния туризъм този сезон е много добър. Данните на асоциацията сочат, че вече все повече чужденци избират нетрадиционните маршрути за своите отпуски и предпочитат почивката сред българската природа или на село.