Вместо от вносителите на млякото обаче майките научават за проблема от интернет форум. От него те се информират, че в млякото "Милумил 1" със срок на годност до 23 февруари 2008 г. са открити следи от ентеробактерии, които могат да причинят сепсис, менингит или ентероколит при новородените. Това са все тежки заболявания, чийто изход понякога е смърт.

Информацията е поместена на сайта на фирмата производител (Milupa.de), която бързо изтегля партидата от немския пазар. У нас са внесени около 1000 кутии. Повечето вече са изпити. Остатъкът е изтеглен от търговската мрежа, ни увериха вносителите.

Според лекари млякото с ентеробактерии е безопасно, ако се приготви по указанията. Ако престои обаче, съществува риск за здравето на недоносените и новородените през първите осем седмици - особено за тези с по-слаба имунна система.

Вносителите смятат, че не може да се говори за занижен контрол. Качеството на немските храни било отдавна доказано. Въпреки това те отказаха да говорят пред камерата на bTV, защото не били упълномощени от немската фирма.