Според президента всяко забавяне при провеждането на местните избори ще е лош знак за реалното осъществяване на местното самоуправление.

Той изрази съжаление, че такива важни промени, които трябва да стават най-малко половин година преди изборите, се приемат от парламента в последния момент и по този начин обществото и президентът са поставени пред свършен факт при обнародването на закона.

Държавният глава е обезпокоен заради липсата на широк политически консенсус по критериите за активно и пасивно избирателно право, залегнали в измененията на закона. Според него възможно най-бързо трябва да се създаде Централната избирателна комисия за местни избори.

Президентът изрази надежда, че предстоящите местни избори ще бъдат проведени в спокойна обстановка и ще създадат условия за формирането на работещи местни органи.

Опозицията ще сезира Конституционния съд

за промените в Закона за местните избори. За да се атакува законова разпоредба, са нужни минимум 48 депутатски подписа.

Опозицията не е съгласна със спорните текстове около т.нар. "принцип на уседналост" най-общо на две основания - първото е свързано с нарушението на процедурата, защото са допуснати три гласувания по една разпоредба. А второто основание е, че с отхвърлените текстове в закона за местните избори се обезсмислял принципът на уседналост, който целеше да се ограничи т.нар. "изселнически вот".