С опасност за живота остава най-тежко пострадалият при вчерашната катастрофа край Хасково военнослужещ, съобщиха от Министерството на отбраната.

Кадрови редник Иван Койнарски е на 24 години. Той има счупване на таза, с кръвоизлив на вътрешните органи. Веднага след настаняването му в болницата в Хасково е бил опериран. В момента редникът е в реанимацията на ВМА София, има стабилни жизнени функции, но е с опасност за живота.

Младши сержант Даниел Йорданов (30г.) е приет със съмнения за нараняване на вътрешнокоремен орган. Веднага е опериран в Хасково. Установено е, че няма вътрешнокоремни наранявания. Той е със счупена ключица.

Кадрови редник Костадин Четелязов (22г.) е със счупване на дясното бедро и черепно-мозъчна травма. Той също е настанен в интензивното отделение на болницата. Четвъртият тежко пострадал военнослужещ е Росен Хаджиев (28г.). Той е настанен във ВМА със счупен таз.

Състоянието на другите трима военнослужещи, настанени в реанимацията на ВМА, е стабилно и няма опасност за живота им. Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков е посетил пострадалите.

В болницата в Хасково са останали за лечение 10 военнослужещи с различни травми. Състоянието им е стабилно. В транспортния автомобил са пътували 16 кадрови и наборни военнослужещи - двама старшини и 14 войници.

Войниците от пехотния батальон на хасковско поделение се връщали от учение на полигона в село Корен. Общо три камиона пътували към града. Единият от тях се обърнал в канавката край пътя.

Според зам.-командира на поделението машината поднесла на завой, шофьорът - редник Николай Николов (26 г.), се уплашил и натиснал спирачките. Той е с 10 години стаж зад волана. Направената му алкохолна проба показа, че не е бил пиян. Техническото състояние на камиона, купен преди година, е отлично.

Според разследващите причините за инцидента са именно паниката на шофьора и обилният дъжд. По случая работят военна полиция и военното контраразузнаване.

Дисциплинарни наказания на командирите на поделението няма да бъдат налагани, каза командващият на сухопътните войски ген. Иван Добрев.

От министерството на отбраната съобщиха, че всички военослужещи в Българската армия са застраховани за злополука при изпълнение на служебните задължения или в случай на смърт. В първия случай, при трайната загуба на работоспособност до 30 дни, обезщетението е 20 хил. лева.