1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Френски авиокомпании искат 51 млн. евро заради кризата с исландския вулкан

БГ Бизнес
 

Те понесоха загуби, които възлизат на 200 милиона евро

Френски авиокомпания настояват френското правителство да им плати 51 милиона евро, за да покрият някои специфични разходи, направени от тях заради кризата с въздушния трафик, предизвикана от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия, предаде Франс прес, като цитира информация на вестник "Паризиен".

Изригването на вулкана през април парализира за една седмица въздушния трафик в Европа. Френските авиокомпании понесоха загуби, възлизащи на 200 милиона евро. От тези 200 милиона евро те искат да им бъдат възстановени 51 милиона евро заради специфични разходи. Тези специфични разходи били направени за 32 изпитателни полета за проверяване на концентрациите на вулканична пепел във въздуха, за 152 полета за транспортиране на французи, блокирани заради проблемите с трафика из различни части на Европа, както и за някои услуги, възложени на подизпълнители.

Искането за изплащането на 51-те милиона евро е било формулирано в писмо на френската Национална федерация за гражданско въздухоплаване, обединяваща френските авиопревозвачи. Писмото е било изпратено още на 3 август на френския министър на екологията Жан-Луи Борло.

В периода 15-21 април заради изригването на вулкана въздушният трафик в Европа намаля с 53%, което се равнява на 100 000 полета по-малко в сравнение с предходната седмица, сочат данни на анализатори.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии