Съмнявам се, че Цар Киро ще остане дълго зад решетките, заяви в рубриката "Опасно близо" Християна Вангелова, която е първата следователка, арестувала Кирил Рашков през далечната 1992 година.

"В предизборните времена вероятно той ще остане в ареста, но в едно близко бъдеще може и да излезе на свобода. Но може би все пак ще последва една осъдителна присъда, защото случаят страшно много нашумя. Ако не беше този смъртен случай в Катуница, той вероятно изобщо нямаше да бъде задържан", заяви бившата следователка.

По повод твърденията на правителството, че Рашков е бил разследван няколко дни преди случая в Катуница, тя коментира: "Ако той знаеше, че е разследван, по-скоро щеше да притихне, а не да стига то подобни крайности".

Тя каза още, че е чувала твърденията, че имотите, които бяха запалени в Катуница, са били застраховани два дни преди инцидента. Освен това, по думите й, вътре не е имало никакви мебели. Според нея Рашков може би се е готвел да напусне страната, защото има и данни, че фамилията му спешно се е снабдявала със задгранични паспорти.  

"Когато пристигнахме на 5 февруари 1992 година пред дома на Кирил Рашков, за да го арестуваме, той нямаше нищо общо с това, което притежава днес. Живееше в обикновена двуетажна къща, измазана наполовина. Няколко лелки и малки дечица преливаха с канчета и маркучи алкохола от бидоните", спомня си Вангелова.

Тя си спомня, че по онова време е виждала снимка на цялото ръководство на СДС, тогава управляваща партия, заедно с Кирил Рашков.  

"Аз смятам, че "бизнесът" му не беше само алкохола. По онова време се говореше и за наркотици, търговия със злато, дори и със оръжие. Точно по времето, когато арестувахме

Кирил Рашков за първи път, синът му Ангел беше арестуван именно за притежание на наркотици", заяви още ексследователката.  

На въпрос дали не се страхува, тя отговори: "Да ви кажа, че не се страхувам, значи да ви излъжа. Но аз моя път, и в житейски, и в професионален план, общо взето съм го извървяла. Кирил Рашков има маниер първо да купува, а после да заплашва. Той изпращаше хора, които да ме питат какво искам. Аз им отговорих, че всичко си имам. Може да ви прозвучи смешно, наивно, донкихотовско, но тогава работехме за по 200-300 лева заплата".

Вижте какво още разказа Християна Вангелова във видеоматериала