Азотът е един от основните елементи за живота, но когато е в голямо количество в околната среда, той е замърсител. Изследване на американски учени показа, че хората претоварват екосистемите с азот заради нарастващата употреба на изкопаеми горива и увеличеното производство на азотни продукти, съобщи Лайв сайънс.

Излишният азот замърсява реките, езерата и крайбрежните зони. Той допринася и за затоплянето на климата.

Тази екологична заплаха може да бъде намалена, ако бъдат приети навреме стандарти.

Азотният цикъл, който съществува от милиарди години, преобразува азотните форми от атмосферата в биологични, с които живите организми създават протеини, ДНК и РНК, а растенията се развиват и фотосинтезират. Тази трансформация се нарича свързване на атмосферния или молекулен азот. В процеса участват много микроорганизми, почвата и растенията.

Съвременният азотен цикъл се е зародил още преди 2,5 милиарда години. В началото на 20-и век обаче човешкият  принос в него много се е увеличил. Човешката дейност днес е отговорна за два пъти повече свързване на молекулния азот, отколкото естествените източници, каза Пол Фалковски от университета Рътгърс.

По-голямата част от дължащия се на човешка дейност азот в природата идва от изкуствените торове, които от 1960 г. до 2000 г. са се увеличили с 800 процента. Много от тях се използват неефикасно по света. Затова 60 процента от азота в тях не се поема от растенията и остава в почвата, а след това замърсява реки, езера и крайбрежия. Освен това някои реакции с азот освобождават в атмосферата азотен окис. Той е газ, който е с 300 пъти по силен парников ефект на молекула от въглеродния двуокис, като разрушава и озона в стратосферата.

Природата има естествен механизъм за почистване на излишния азот, но той иска време. За да стане това обаче, първо трябва да спре натрупването на азот.