Болни на хемодиализа в Шумен сигнализираха за липса на животоспасяващи лекарства. От болницата обаче отричат. Районната здравна инспекция започна проверка.

От средата на май на болните не са предписвани лекарствата „Емпрекс" и „Венофер", които поддържат хемоглобина. Това е влошило състоянието на някои от пациентите.

Медицинските документи показват, че и двата медикамента са били налични в болничната аптека, в количества, достатъчни за всички пациенти, но в продължение на месец и половина не са били предписвани, а отговорен за това бил шефът на отделението по хемодиализа.

Изработването на новите образци от външна фирма наложило да се прекрати изписването на лекарства от средата на май, обяснява д-р Недев.

Районната здравна инспекция назначи проверка, която трябва да установи защо не са предписвани лекарствата, след като са били налични в аптеката на болницата, и дали действително са били налични.

Ще се проверява и как е организирано безплатното хранене и транспорта на болните. Оказва се, че  част от тях са принудени да идват на диализа със собствен транспорт, въпреки че им се полага линейка. Казват, че от известно време имат проблеми и с безплатната храна, носели си сандвичи от вкъщи.

Проверката на Здравната инспекция  ще трае десет дни. Инспекторите  ще разгледат цялостната дейност на отделението, в това число и как са организирани и проведени търговете за доставките на медикаментите.