
Светът, който в продължение на близо едно десетилетие свикна на обед да хапва за пет-десет минути на крак, е изправен пред ново предизвикателство. Бавното ядене е по-вкусно, по-сигурно, по-питателно, по-полезно за организма и по-добро за планетата, твърдят последователите му от италианския град Дженоа.
Според готвачи, защитници на теорията за "слоу фуд", хората харчат прекалено много пари за "боклучава храна", която е изключително бедна на витамини и минерали, но за сметка на това е изключително калорична.
Най-големият минус в цялата теория е фактът, че хората не могат да отделят по повече от един час за обяд в работните дни.
"Ако искаш да ядеш здравословно, ще намериш време. Човек трябва да степенува приоритетите си, а правилното хранене е един от най-важните", твърдят привърженици на идеята.
"Слоу фуд" е приумица на италианските готвачи отпреди 20 години, когато първият ресторант "Макдоналдс" отваря врати в центъра на Рим.
Последователите на теорията споделят, че не обявяват война на веригите ресторанти за бързо хранене. Желанието им било да убедят хората, че има огромна разлика между вкусната сготвена сьомга и подобието на риба, което се използва в популярния сандвич "МакФиш".