1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Има възможност за леко поевтиняване на парното

БГ Бизнес
 

За да плащаме по-малко за парно, природният газ трябва да поевтинее с 10%

Има възможност за леко поевтиняване на парното през новия отоплителен сезон. Това обяви председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. За да поевтинее топлото през зимата, регулаторът първо трябва да направи оценки с колко може да падне цената на синьото гориво. "Булгаргаз” предлага намаление на цената на природния газ от октомври с 1,36%.

"Ние намираме потенциал и за по-голямо намаление, но при всички положения е крайно време да помислим за недовзетия приход на "Булгаргаз”, с който успокоихме цените тази година", обясни Семерджиев.

За да поевтинее парното, цената на синьото гориво трябва да падне поне с 10%, пресметнаха от регулатора. Тогава клиентите на топлофикациите ще усетят едно символично намаление от 4-5% в цените на топлинните услуги.

"Едната възможност е да няма промяна, другата е, ако има, да е надолу, но зависи от размера на цената, с която ще се намали природният газ", смята председателят на ДКЕВР.

От комисията обясниха, че възможности за намаление на цените има при по-модерните топлофикации, които са инвестирали в когенерации. Като цяло обаче експертите продължават да смятат, че парното остава една от най-добрите алтернативи за отопление през зимата.  

От регулатора трябва да уточнят и какъв е размерът на недовзетия приход на "Булгаргаз". Според експертите в комисията става въпрос за 16-17 млн. лева, а според дружеството - за много повече - над 70 млн.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии