Изявлението беше поместено в писмен вид на сайта на НДСВ.

На извънредния конгрес на партията на 3 юни НДСВ имаше шанса да се обнови и да тръгне по-уверено напред към непосредствените си важни цели, пише в изявлението си Симеон Сакскобургготски. Той изтъква, че в края на конгреса и след това са последвали недопустими действия и непремерени изказвания на членове на парламентарната група. За това получил много писма и обаждания от членове и симпатизанти с изразена тревога, че подбудите за това са по-скоро лицемерни и лични, отколкото проява на загриженост за морала и единството на партията. Очевидно е, че юридически аргументи имат за цел да прикрият политически маневри, казва лидерът на НДСВ и допълва, че е направен опит част от парламентарната група да изземе функциите на партията. Това ще ме принуди - казва Саскобургготски - да сваля доверието си от определени личности. И ако трябва да се търси отговорност от някои, то трябва да бъде от тези, които си позволиха да възпрепятстват процедурите за членство, да спекулират с партийни документи и дори да ги изнасят публично, допълва лидерът на партията като заявява още, че няма да допусне подобни манипулации да бъдат прикривани зад името му и да бъдат представяни като защита на лидера.

Ето защо - пише Симеон Сакскобургготски в обръщението си - сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната и няма да позволя конфликтите от тези дни, а и бъдещите ми действия, да застрашат стабилността на държавата.

Това обръщение лидерът на НДСВ изпратил на членовете на парламентарната група по мобилните им телефони. Сакскобургготски отказваше близо две седмици след извънредния конгрес на партията да застане открито и да говори с членовете на парламентарната група и министрите от НДСВ, защото им беше обиден. Причините са откритите обиди на Даниел Вълчев към Милен Велчев на конгреса на 3 юни и изявленията, че конгресът бил манипулиран.

През тези две седмици парламентарната група на НДСВ се събира няколко пъти тайно и явно, без лидера си и излезе със становище, че има явни манипулации на конгреса, които ако влязат в съда ще доведат до обявяването на форума за нелегитимен. Според парламентарната група изборът на ново ръководство на партията е манипулиран и затова те настояваха Милен Велчев да напусне групата и НДСВ. До решение на проблемите не се стигна.

Щом обръщението на Симеон Сакскобургготски бе разпространено в медиите, депутатите от НДСВ и ръководството на групата като по команда изключиха мобилните си телефони или просто не ги вдигнаха. Онези, които благоволяваха да ги вдигнат пък категорично отказваха коментари на обръщението.

Единствено царистът Владимир Каролев направи кратък коментар за bTV. Според него обръщението е призив към депутатите да приемат реалността, че няма манипулации на конгреса, че новото ръководство трябва да се регистрира и че в партията трябва да загърбят личните проблеми, за да не се разцепи НДСВ.