Скандалът в здравното министерство от последните дни завърши с оставката на един директор от ведомството. Припомняме ви, че той избухна след разкритията на bTV как служител на голяма фирма производител на медицинска апаратура, диктува на министерството с каква техника да се оборудват болниците ни с пари от Евросъюза. Премиерът Бойко Борисов се разпореди днес директорът в министерството, допуснал този скандал, да бъде освободен. Три часа по-късно оставката си подаде Лидия Георгиева, която отговаря за европейските проекти в министерството.

Премиерът Борисов бе категоричен кой трябва да понесе отговорност за скандала в здравното министерство:

"В Министерството на здравеопазването съм казал – този, който е допуснал... шеф на дирекция.... на бланка на дадена фирма да бъде пуснато съобщение в интернет и да бъде свалено, след като вече е било пуснато, съм казал да бъде отстранен. Който греши си отива", заяви премиерът.

По-късно назначената от министерството работна група, изготвила скандалните документи, даде пресконференция. Председателят на групата Кичка Велкова повтори, че при изготвянето на описанията е ползвала оферта на "Дженеръл Електрик" и оттам името на техния директор продажби за България - Михаела Михайлова попада във файловете.

"Това, като документ върху който групата е работила и групата си е свършила перфектно работата, защото е направила характеристики. Това беше нашата задача и перфектно сме я свършили. Направили сме параметри, които да отговарят на изисканата апаратура и нека излезе една фирма да каже, че тя не попада в тези параметри", заяви проф. Кичка Велкова.

Членовете на комисията не са служители на министерството, а доказани специалисти от различни болници. Вината за скандала пое Лидия Георгиева – директорът, отговарящ за европейските проекти в здравното министерство.

"Дженъръл Електрик Хелткеър" също изпрати съобщение до медиите.

Компанията подкрепя напълно обясненията на работната група. Техни документи били използвани като шаблон и коригирани за създаване на въпросните изисквания към апаратурата, която трябва да се купи за българските болници.

Заради търговете с медицинска апаратура БСП поиска оставките

на цялото ръководство на Министерството на здравеопазването. Социалистите имат и свои данни за конфликт на интереси на самата Анна-Мария Борисова и на целия й екип. Затова левицата сезира и прокуратурата, и парламентарната комисия за конфликт на интереси.

С постовете си се разделят двама от заместник-шефовете на националната статистика.

Така те поемат отговорността около етническия гаф в пробното преброяване на населението и жилищния фонд. Скандалът доведе до оставката на шефката на статистиката Мариана Коцева, която обаче премиерът не прие.