Поречието на река Марица ще се наблюдава от Космоса. Целта е да бъдат определени рисковите участъци при евентуални наводнения. Стойността на проекта, финансиран от Европейския съюз, е 0,5 млн. евро.

Марица е най-пълноводната река в България. Преди да излезе от пределите на страната ни тя преминава през територията на четири области.

През последните години всеки обилен дъжд превръща реката във бедствие и водите и заливат земеделски земи, прилежаща инфраструктура и села. Не веднъж Марица е потапяла под вода и турският град Одрин, за което съседите обвиняват нас, а първи удара понасят в Свиленград.

Планираният мониторинг на коритото на река Марица от Космоса няма да реши проблемите, а за пореден път ще ги покаже.

Целта на проекта е да определи различните рискови зони в зависимост от различните степени на наводнения и по този начин да се създаде единна информационна геобаза данни, която да позволи на администрацията на общинско ниво, администрацията на регионално ниво, както и на администрацията на национално ниво да разполага с актуална информация и не дай си боже в случай на криза, на природно бедствие - примерно наводнение, да могат да вземат адекватни мерки, обяснява Камен Илиев, директор на "Евросенс" България.

Сателитните снимки ще бъдат предоставени на всеки кмет, през чиято община преминава реката. Чрез тях той ще доказва на различните институции, това което се вижда и с просто око.

Със сателитни снимки България и в момента разполага. В Центъра за космически изследвания към БАН два пъти дневно се получава информация от шест сателита. Никой от българските институции обаче не е потърсил данни от академията.

След месец в България ще заработи и център за космически мониторинг, който също ще обработва информация от шест сателита.Стойността му, финансирана по програма ФАР, е над 1,3 млн. лева, а една от дейностите му отново е предвиждане на предстоящи природни бедствия и предприемане на мерки за тяхното предотвратяване.