Хеликоптерът се разби днес в размирната южна провинция Кандахар по време на военна операция, подробности за която не бяха дадени. Разследването не е установило намеса на враждебни сили към инцидента, съобщиха силите на алианса ИСАФ в изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

При катастрофата загинаха четирима натовски войници – трима австралийци и един американец, съобщиха източници от австралийското правителство и американското военно командване в Афганистан.

Австралийският министър на отбраната Джон Фокнър уточни, че на борда на разбилия се хеликоптер е имало общо 15 военнослужещи, сред които 10 австралийци.

Австралийският контингент в Афганистан наброява 1 550 души, базирани в южната провинция Урузган. 16 австралийски военнослужещи намериха смъртта си в тази страна от началото на конфликта в края на 2001 г.

Двама натовски войници загинаха днес в Афганистан при експлозии на самоделни взривни устройства, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на алианса. Националността им не бе уточнена.

Общият брой на британските военни, убити в Афганистан от началото на конфликта, достигна 300, след като почина войник, ранен при експлозия на самоделно взривно устройство в южната част на страната на 12 юни, съобщи днес британското министерство на отбраната.

Няма пострадали български военнослужещи при атаката. Не са нанесени и материални щети на базата ни, съобщава военното министерство.