Автомагистрала "Тракия" ще остане затворена през целия ден в наводнения участък около Пазарджик. Там има нужда от сериозни корекции на платното, обясниха за bTV от „Гражданска защита”.

Най-тежко е положението в Пловдивско и Пазарджишко. За денонощие там паднаха валежи от по над 100 л/кв. От полунощ водата се отдръпва и прелелите реки се прибират в коритата си. Стихията нанесе големи щети.

Все още три населени места в община Родопи са без ток. Три в община Асеновград са без питейна вода. Навсякъде работят екипи на "Гражданска защита" и военни поделения. Следи се нивото на големите водоеми.

Съставят комисии за оценка на щетите и подпомагане на населението. Правителството официално информира Гърция и Турция за състоянието на реките Арда, Марица и Тунджа. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъде представен доклад за обстановката в страната.

***
78-годишният Пеньо Стойчев от хасковското село Сусам беше завлечен от водите на придошлата река. Докато го извадят, човекът вися в продължение на три часа на клон на върба в средата на реката.

В късният следобед дворът на дядо Пеньо се наводнява. Селото няма канализация и затова възрастният мъж решава, че причина за наводнението е запушена тръба за мръсна вода. Дядото отива до реката, но точно тогава водите започват бързо да се покачват.

Преди две години коритото на река Сусамска е укрепено с подпорни стени. Проектът за близо 1 млн. лева е предвиждал и почистване на коритото на реката, но това не се е случило. Затова и най-малкото количество дъжд наводнява първите къщи на селото. Хората са категорични, че вложените в селската река пари са много по-малко от предвидените по проект.