На специална пресконференция днес, премиерът поиска да се създаде Национална агенция за сигурност с участието на министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на финансите. Станишев още предложи и от Министерството на земеделието и горите да се обособи Държавна агенция по горите. Той оцени като силен политически ход деопозираната на 5 май оставка на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Министър-председателят също изрази надежда, че Георги Петканов ще бъде полезен за съдебната реформа и в качеството си на юрист и преподавател.

Според Станишев българското общество очаква категорични знаци за продължаване на реформите и засилване на държавността и прозрачността във всички действия на правителството.
Той е убеден също, че усилията и действията на правителството няма да останат незабелязани от европейските ни партньори и България ще получи положителен доклад от Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред

Днес премиерът не съобщи кой ще седне на двете овакантени министерски кресла, но обяви, че скоро ще има решение на коалиционните партньори и за други промени в правителството. На среща тримата лидери на БСП, ДПС и НДСВ ще актуализират и управленските приоритети и програми, обясни Станишев.

***
Независимо, че Румен Овчаров и Георги Петканов изпревариха с оставките си ремонта на правителството, имената на техните заместници витаят в публичното пространство от седмици. Тези имена не са сложени на масата за преговори в тройната коалиция, защото са обвързани и с възможните структурни промени в правителството.

Министър на икономиката най-вероятно ще стане депутатът от "Коалиция за България" - Петър Кънев, който влезе в политиката от средите на печатарския бизнес. Неговото име влиза в рулетката за промени в кабинета, ако министерството на Румен Овчаров се раздели на две и енергетиката стане агенция.

Кандидати за министър на икономиката са и членът на Изпълнителното Бюро на БСП - Добромир Гущеров, членът на Висшия съвет на БСП и последен председател на Комсомола - Евгений Узунов, както и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси - Петър Димитров.

Ако бъде обособена Агенция по енергетика има вероятност там да влезе представител на ДПС, но все още е рано да се говори за имена.

За поста на министър на правосъдието в средите на НДСВ се спрягат много имена - сред тях са Пламен Панайотов, Камелия Касабова, Даниел Вълчев.

***
Днес премиерът за първи път оповести отдавна обсъжданата идея да се създаде Агенция по сигурността. Тази мега структура ще събере всички специални служби в едно ведомство. Идеята циркулираше в кръговете около президента Георги Първанов и двете силови министерства - МВР и Министерство на отбраната. Сергей Станишев коментира създаването на агенцията като проява на последователност, а не опит за налагане на извънредно законодателство и извънредни мерки.

Вътрешният министър Румен Петков подкрепи идеята като навременна, но изрази притеснение, че създаването на агенцията може да блокира работата на спецслужбите: ”Не мисля, че служби на МВР трябва да бъдат вадени. Министерството в рамките на вътрешната си организация има грубо казано пъпна връв между всяка една от службите. Аз не мисля че става дума за окастряне на правомощията, на което и да е ведомство".
Създаването на агенцията според Петков ще отнеме доста време, защото трябва да стане със закон. Това ще доведе и до промени в други закони, които засягат останалите разузнавателни служби.

Днес премиерът не каза името на бъдещия ръководител на новата структура, която ще ни доближи до практиката в САЩ - едно ведомство да контролира всички въпроси на националната сигурност. За първи път обаче покрай лансирането на имена на бъдещи министри в публичното пространство се прокрадна идеята и за смяна на шефа на финансовото разузнаване Васил Киров.

***
Големите европейски държави нямат практиката да обединяват абсолютно всички звена, които имат отношение към сигурността. Европол е наднационално обединение на структури на различни държави-членки на Европейския съюз. Неговата дейност е срещу тероризма, организираната пристъпност и криминални престъпления като трафик на хора и наркотици, фалшифициране на банкноти и пране на пари.
*
Във Великобритания службите за сигурност са разделени. На пръв поглед системата на британските специални служби изглежда проста. Основните агенции са четири: легендарните МИ-5 и МИ-6, военно разузнаване и екип към правителството. МИ-5 - контраразузнаването, гарантира сигурността на територията на Великобритания и е подчинена на вътрешния министър. МИ-6, или специалните агенти зад граница, какъвто във филмите е Джеймс Бонд, е под шапката на Министерството на външните работи.
Заплахата от терористични атентати принуди множество други институции, като Скотланд Ярд, което е местната полиция на Лондон и е независим орган, да създадат специални звена със сходни функции. При кардинално преструктуриране в началото на май, вътрешното министерство беше разделено на две и част от функциите му прехвърлени към Министерство на правосъдието. Засега статутът на спецслужбите не се променя.
*
Атентатите от 11 септември наложиха преразглеждане на структурите за сигурност в Съединените щати. През 2002 година беше създадено Министерството на вътрешната сигурност, а от 2005 всички служби се ръководят от един човек - директорът на националното разузнаване.
Министерството на вътрешната сигурност обединява 22 агенции - от бреговата охрана, митниците, Сикрит Сървис и имиграционната служба, до Федералната агенция за извънредните ситуации. Целта му е да гарантира сигурността и защитата на американския народ от терористични атаки. Действията му се простират от оценяване на нивото на терористична заплаха до спасяването на населението след природни бедствия.
Преди две години Джордж Буш създаде и друг пост - директор на националното разузнаване. Той ръководи всички 15 разузнавателни агенции, повечето от които бяха на подчинение на Министерството на отбраната.
*
В Русия днес действа Федерална служба за сигурност. Тя е приемник на Федералната служба за контраразузнаване, създадена след няколко трансформации на небезизвестното КГБ. Федералната служба за сигурност действа от 1995 година. В нея влизат федерални и местни органи по сигурността, спецслужбите в армията, гранични войски, и ред структури, които по един или друг начин имат отношение към сигурността на държавата. Например - подразделения на авиацията, специални части, центрове за специална подготовка, образователни, научно-изследователски, съдебни и военно-медицински структури.
След разпадането на КГБ преди 16 години досега Външното разузнаване работи като отделна структура.

***
Вътрешният министър Румен Петков отрече да е доволен от оставката на Овчаров, а също и че между тях е имало вражда: "Това са глупости. Обществото трябва да разбере, че договорите, които бяха подписани от Овчаров за газа и АЕЦ ”Белене” са изключително важни за страната и те са несравнимо по-добри от действащите досега. Важно е гражданите да почувстват сериозността на промените, които се предлагат и политическата воля да се даде тласък за позитивно развитие на страната ".

Ходът на премиера днес е правилен и е съгласуван с коалиционните партньори.Това заяви за bTV зам.-председателят на ДПС Йорадн Цонев.

Според НДСВ изявлението на премиера е съобразено с нагласите и очакванията в страната.

Въпросът за оставката на министър Румен Овчаров приключи преди месец и в това отношение днес премиерът нищо не е направил. Обявените промени са факт - че БСП и ДПС са една партия. А новата Агенция по сигурността ще бъде удар по министър Румен Петков. Така коментира днешната пресконференция на премиера столичният кмет и представител на ГЕРБ Бойко Борисов.

От СДС и ”Атака” заявиха, че в правителството ще бъдат направени козметични промени, за да се запази коалицията и да няма предсрочни избори на есен. Според Волен Сидеров промените са не на Сергей Станишев, а на Ахмед Доган.

***
Водещите световни агенции също отбелязват министерските промени. Те коментират, че промените са опит за стимулиране на реформите и за засилване борбата с корупцията.

Този ход цели да увери Брюксел, че балканската държава е сериозна в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност преди решаващия доклад за оценка на постигнатия от София напредък в реформите, който Европейската комисия ще публикува по-късно този месец, отбелязва Reuters. Агенцията изразява предположение, че е възможно промените да изпратят положителен сигнал на Европейския съюз. Брюксел предупреди България, че може да намалите предвидените за страната пари и да откаже да признае решенията на българските съдилища, ако тя не изпълни исканията за реформи.

Associated Press също отбелязва, че премиерът е извършил промените в кабинета в опит да засили борбата срещу престъпността и корупцията. Агенцията припомня, че Станишев, който е и лидер на българските социалисти, е бил подложен на натиск по въпроса, след като скандалът "Овчаров-Александров" подкопа подкрепата за партията през последните седмици.

AFP отбелязва, че премиерът е приел оставките на двамата министри след неотдавнашен скандал за корупция, дестабилизирал правителството. Агенцията цитира Сергей Станишев, че в резултат на политиката на прозрачност, в българското общество е налице нетърпимост дори към подозренията за корупция.