В град Сирт Блеър разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи. След това британският премиер приветства "напълно променените отношения" с богатата на петрол държава.

След повече от 30 години отсъствие завръщането на “Бритиш Петролиъм” в либийските нефтени находища е едно от конкретните големи постижения на тази визита.

“Днес беше приключена много важна инвестиционна сделка. Това е добре що се отнася до борбата с тероризма. Добре е и за двете държави от гледна точка на отбраната, а също така и за добър бизнес. Като цяло Либия и Великобритания подписаха няколко сделки. Най-голямата е на стойност 900 млн. долара за разработване на газови и петролни находища от “Бритиш петролеум”, обобщи Тони Блеър.

“Споразумяхме се и за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на отбраната. Ще купим от Великобритания ракети и противоракетни системи, а в бъдеще ще започнем да ги произвеждаме в наши предприятия. Договорихме се и за подписването на споразумение за размяна на затворници”, допълни Ал Багдади Али ал Махмуди.

Самият Тони Блеър оцени високо визитата си и нарече Кадафи човек, на когото може да се вярва. Според него той е изпълнил всичко, което е обещавал на британския министър-председател.

Блеър се срещна и със семейства на заразените със СПИН либийски деца. Асошиейтид прес съобщава, че се е очаквало премиерът на Великобритания да призове либийския лидер да освободи шестимата медици.