Според заповедта на министъра на вътрешните Румен Петков работи всяко лице преминало нашата граница трябва да бъде проверено обстойно чрез информационния масив на МВР. Затова гранична полиция записват личните данни на влезлите в страната.

Освен допълнителен контрол на личните данни, на засилена проверка подлежат и стоките с възможна двойна употреба.

Според заповедта на министър Петков, за да се подсили сигурността и на зелена граница, там до дни двойно ще бъде увеличен броят на граничарите. По думите на служители от Граничен сектор-Елхово въведените извънредни мерки за сигурност са обичайни при посещения в България на ВИП персони, какъвто е папата или президентът на Америка.

Засега допълнителният контрол не затруднява работата на служителите на Капитан Андреево, тъй като трафикът е слаб. Работят само три платна и затова около 30% от граничните служители на пункта са във отпуск. При необходимост обаче те незабавно ще бъдат върнати на работа.

***
Ден преди да пристигне в София президентът на САЩ ще посети Италия.

Буш пристига в Рим на 9 юни и две манифестации - на антиглобалистите, и на екстремистки леви групи, ще пресекат столицата, за да протестират срещу политиката на американската администрация.

Префектът на Рим Акиле Сера заяви, че не се предвиждат извънредни мерки.
Визитата на американския президент ще се гарантира със запазване в тайна на маршрута му, затваряне на въздушното пространство и охрана на критичните места на престоя му.

Планът за сигурност на италианските власти трябва да бъде одобрен от американските служби, грижещи се за сигурността на президента. По техни искания могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

Заради посещението на Буш в Рим бе отменен традиционният гей парад, който бе насрочен за същата дата.