Заради срещата на Г-8 в Германия страните от Шенгенското споразумение въвеждат строг граничен контрол. Действието му се отменя за две седмици и се връща граничният контрол в шенгенското пространство.

При проверките е достатъчно да се представи само лична карта, но ако на път към Европейския съюз минавате през трета страна, е необходим и паспорт.

Срещата на Г-8 започва другата седмица, но мерките за сигурност вече са в сила, тъй като в Германия ще си дадат среща държавните ръководители на осемте най-богати страни в света.

Страните от Шенгенското споразумение, каквато е Германия, имат право при извънредни събития да въвеждат строг граничен контрол на територията на Шенген.

Неправителствени организации осъдиха временното възстановяване на граничния контрол.

***
В Хамбург започнаха да се стичат антиглобалисти и членове на левичарски организации, за да се подготвят за протестите по време на срещата на върха. Тя ще се проведе в намиращия се на Балтийско море курорт Хайлигендам.

Основната дискусия ще бъде за прилагането на Протокола от Киото за изхвърлянето на вредни газове в атмосферата. Германия е приготвила проектокомюнике, което не среща единодушно одобрение сред страните от групата.

В документа Берлин приканва държавите от Г-8 да поемат задължението да ограничат глобалното затопляне за настоящия век до 2 градуса по Целзий, а до 2050 г. да се намали емисията на вредни газове в световен мащаб с 50% под нивото за 1990.

Индия, която е един от най-големите замърсители на атмосферата, отхвърли проектокомюникето. Страната не е член на групата, но редовно участва в срещите на Г-8 като наблюдател.

Заради очакваните протести на левичари и антиглобалисти полицията е оградила хотела, където ще се проведе срещата, като военен форт.