Незаконна схема за укриване на данъци при търговия с черни и цветни метали е разкрита при акция "Железарите" в Перник. Иззети са били множество документи и компютри от четири фирми, които извършвали данъчните престъпления.

Преди около четири месеца е започнало разплитането на престъпната схема. В хода на образуваното досъдебно производство са претърсени 12 адреса в община Перник - офиси, площадки и счетоводни кантори, обслужващи четирите фирми. Фирмите за търговия със скрап изкупували метали основно от физически лица. За отчитане на дейността си те водели двойно счетоводство.

Проверките констатират голямо разминаване между изкупените черни и цветни метали и продадените на фирми от следващо звено във веригата. По този начин било генерирано умишлено натрупване с цел възстановяване на ДДС при осъществяван износ от фирми на най-високо ниво в схемата.

По първоначални данни, от началото на 2010 г. до момента, четирите фирми са ощетили държавата с над 1,5 млн. лв. Назначени са данъчни ревизии на юридическите лица, както и на собствениците им като физически лица.