Два взрива избухнаха рано тази сутрин пред столичната централа на РЗС и клуб на ДСБ в район "Илинден". Първият взрив става минути преди 4 ч. сутринта пред входа към администрацията на централния офис на РЗС. Лъскавата витрина на пресцентъра встрани остава незасегната. По неофициални оценки тук силата на бомбата е била равна на взривяването 150 грама тротил. Според експерти това е слаб взрив, но не и безопасен. За щастие никой не е бил ранен.

Двайсет минути по-късно, видимо по-слаба бомба е избухнала и пред офиса на ДСБ

в район "Илинден". Той пък се намира в жилищен блок на бул. "Сливница". Там са изпочупени витрини и стъкла на жилища.

Естествено, засега полицията не е огласила версия кой стои зад взрива

Способът, използван при взривовете пред централите на ДСБ и РЗС е същият като този при бомбата пред редакцията на вестник "Галерия” през февруари. Това заяви директорът на ГДБОП Станимир Флоров. По думите му експертизите ще докажат сходството на трите бомби. Шефът на антимафиотите посочи, че

използваните взривни вещества са идентични, а и трите бомби са запалени с огнепроводен шнур

Флоров изтъкна, че времето между единия и другия взрив днес е достатъчно за придвижването на един и същи човек от едното до другото място. Разследващите проверяват всички възможни камери в районите около двата атентата в опит да засекат евентуалния извършител. Службите пък разполагали с информация за поръчителя и изпълнителя на бомбата пред "Галерия”, но нямали доказателства.

Не закъсняха реакциите на политиците. Първи бяха РЗС, които още в ранни зори обвързаха взривовете с гласуването на предстоящия вот на недоверие към правителството. Няколко часа след взрива

кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов даде изявление от мястото на инцидента

Той отхвърли възможността партията сама да е организирала взрива. "Нали не предполагате, че тази вечер или вчера през деня сме се чули с Иван Костов, за да съгласуваме как ще взривим офисите на РЗС и на ДСБ”, попита той.

Според Депутатът от РЗС Емил Василев взривът не е за сплашване и е можел да убие, ако зад вратата на централата имаше портиер. По думите му авторите са супер професионалисти.

"Почеркът, който виждам в момента, е на специалните служби. Търсете изпълнителите в ДАНС”, прикани той.  

"Идете и попитайте Борисов и Цветанов поръчители ли са на този атентат, одобряват ли го”, призова Семов.

От РЗС обявиха, че обиколката на лидера Яне Янев няма да бъде прекратена. Те обаче поискаха държавата да осигури 24-часова охрана на офиса на РЗС и лична орана на лидера на партията и на кандидата за президент.

Другият взрив - пред клуба на ДСБ в район "Илинден", стреснал съседите

които помислили, че става земетресение, обадили се в полицията, а междувременно дошли и представители на СОТ. Щетите са изпочупени витрини и паднала табела.

"Заплахи не сме имали и сме страшно учудени от това, което се случи”, призна Марияна Тодорова - учредител на ДСБ в район "Илинден”.   

Според съседите офисът на ДСБ е бил рядко посещаван, най-вече покрай избори

От централата на партията определиха инцидента като акт на сплашване и политическа провокация.

"Защо докладът на посланик Уорлик за добрата работа на Цветанов излезе вчера - това заради вота на недоверие ли е или заради доклада на ЕК? Нали виждате колко нелепо е, ако всеки от нас започне да прави тези импровизации”, коментира депутатът от ДСБ  Веселин Методиев.

ОТ ДСБ дадоха 24-часов срок на правителството да разкрие извършителите. Противното, според тях, би било знак на безсилие.

Позицията на управляващите - според тях е безумно да се твърди, че ГЕРБ имат нещо общо с това тук. Реакцията на премиера Бойко Борисов беше същата като след бомбата пред редакцията на вестник "Галерия". И тогава, и сега, премиерът намекна, че потърпевшите сами са си организирали взривовете.

"Докато строим магистрали, старите партии трябва да правят интриги, взривчета, за да се шуми около тях", заяви той.

Пет месеца след взрива пред "Галерия" обаче и самият Борисов не е спазил заканата си службите да хванат конспираторите. Така и управляващи и опозиция слагат взривовете в контекста на внесения вот на недоверие и предстоящия да бъде огласен утре доклад на Еврокомисията за правосъдието и вътрешния ред в България. В изявление на комисията, разпространено днес, се изразява надежда, че българското правосъдие ще накаже виновниците за днешните взровове в София.

Взривът пред централата на партия РЗС в София е акт на безпомощност и отчаяние

пише в декларация на политическия съвет на партия РЗС. По думите на Яне Янев, който се включи на живо по телефона в предаването "Тази сутрин" , това е терористичен акт, тъй като такова нещо не може да бъде направено от случайни хора. Каква дързост се изисква, за да може да се взриви вратата на централен офис на партия, попита той.  

Те знаят, че подобна провокация не може да ни сплаши

но в крайна сметка почеркът на това, което се случи пред "Галерия" и взривовете тази сутрин е един и същ, заяви той. Според мен тук личи дългата ръка на службите. Аз като лидер на партия се чувствам лично заплашен – пускал съм до министъра на вътрешните работи поне 6-7 сигнала. Не мога да хвана края на анонимните сигнали срещу мен, каза още той.  

Рано е да се изграждат теории, тъй като хората, ангажирани със случая, все още работят

съобщи пред bTV директорът на СДВР комисар Валери Йорданов. Търсят се свидетели и камери, на които евентуално да има записани извършителите, посочи той.  Работи се по случая с взрива пред "Галерия". Към момента има работни версии, каза още Йорданов.