За летния сезон е в сила забрана за движение на камиони по основните пътища на страната. Те трябва да бъдат спирани в петък и неделя, между 15 и 20 часа. Спазва ли се обаче ограничението, провериха кореспондентите ни в Плевен:

По пътя София - Русе за месец преминават близо 10 хиляди товарни коли. Заради временната забрана за движението им в Плевенско са организирани пунктове за престой.

„Това е паркингът в село Обнова. И следващото място е бензиностанцията на „Шел” до Горни Дъбник. На тези места има достатъчно място, където да престояват товарните автомобили”, коментира инж. Ивайло Денчев - директор Областно пътно управление – Плевен.

Място за престой има, но не и товарни автомобили, които да изчакват часовете на забраната. На този паркинг малко след 15 часа има два тира.

„Ами, спрях и искам да видя как е движението, там трафикът, движат ли се камиони”, заяви шофьорът Валери Николов.

Само за около 20-ина минути преди този участък преминават близо 10-ина камиона, които не спазват забраната за движение. Никой обаче не ги спира или отклонява.

„Не виждам как може да се санкционира - да виждате забранителен знак някъде? Писано е в някакъв вестник, нито е обнародвано, нито с някакъв закон е определено, че не трябва да се движим. Какво ще пише в акта, който ще ми напишат”, попита Николов

Затова след кратко колебание Валери се качи в тира си и продължи пътуването си към Добрич.
Всъщност, още преди забраната за камиони в почивните дни да влезе в сила, имаше индикации, че тя няма да се спазва, предаде от АМ „Тракия” репортерът ни Богомил Грозев.

Превозвачите се обявиха категорично против нея.

„Никой няма право да отнеме правото на труд. Никъде в Европа няма такава забрана (...) За нас е учудващо и некомпетентно някой да спре автомобилите в 15 ч. ”, коментира за bTV Ангел Попов от Националното сдружение на българските превозвачи.

Отговорът на премиера: "В другите държави хората са си направили магистрали, а ние нямаме нито една. Налага се това ограничение, за да могат хората спокойно да пътуват към морето, да им запазим живота", каза днес Бойко Борисов. И добави, че никога не може да се угодим на всички.

„Това са мерки, които ще важат през този почивен месец - август, когато интензивно хората ще пътуват. Ще има по-големи натоварвания, особено около уикендите, тук става въпрос за четири уикенда през август. По-добре е да се ограничи движението на тировете, на безопасността на пътуване и смятам, че бизнесът с тези ограничения, които са за няколко часа няма да претърпят никакви щети”, каза транспортният министър Александър Цветков.

„Трябва да има толерантност между нас и хората. Пак казвам, че в името на толерантността може да го направим и това няма да повлияе много на нашите превозвачи. Направете сметка, това са четири петъка”, заяви Миролюб Столарски, Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.