Причината е, че българският пазар е непретенциозен и няма проблем да се продаде това, което европейците изхвърлят.

След присъединяването ни към общия пазар към страната ни потеглят дори и крайчетата на скъпоструващи колбаси, които изостават из европейските магазини.

Според месопреработвателите обаче проблемът е в евтините салами с изтичащ срок на годност. Тенденцията да ядем това, което Европа не иска, се засилва, притеснени са те. Много популярни са вносните малотрайни колбаси с дълготраен срок на годност.

Един от начините да се заобиколи срокът на годност е препакетирането на стоките. От ДВСК потвърдиха, че подобни злоупотреби са възможни, но обясниха, че не допускат у нас да влизат продукти, на които е изтекъл повече от 1/3 от срока на годност, и са в постоянна връзка с вносителите.

Единственият начин да сме сигурни в безопасността на това, което ядем е да четем етикетите, а на тях да има възможно най-малко неразбираеми формули.