Шестдесет и две години след войната германците, които са помагали на евреи, ще получат признанието на поколенията с новия музей, наречен "Тайни герои". Той ще се помещава в някогашната работилница за слепи на Ото Уайт.

Още стои тайната стая, в която собственикът е укривал не един евреин. Двата етажа на сградата сега се ремонтират и ще отворят врати през 2008 г. Уайт снабдявал бегълците с фалшиви документи, носел им вестници и храна, опитвал се да ги спаси от концентрационните лагери.

Идеята за този музей е на студенти по история.
Макар да няма точна статистика, смята се, че около 1700 евреи в Германия са били спасени от "лагерите на смъртта", а близо 30 000 германци са им оказвали съдействие.

Музейната сбирка ще съдържа мултимедийни презентации, документи и снимки на съвременници и очевидци.

***
Черно-бял филм на чешкия режисьор Радек Сика показва жестокото лице на Втората световна война. Доброволци от цялата страна се включиха във възстановката на известна битка.

Жителите на град Зизов /Чехия/ си припомниха още веднъж какво се е случило с родния им край преди 62 години. Пресъздаването на бойната сцена е дело на група ентусиасти, които наричат себе си "Клуб на живата история".

За по-голяма правдивост взводовете са екипирани с точни копия на старите униформи и оръжия. Клубът разполага и с голям автомобилен парк от войната.

Битката при Зизов се развива в края на Втората световна, когато немски войници избиват американците, охраняващи района, и се преобличат в техните униформи. По-късно пристигат още американци и когато разбират за измамата, освобождават града и избиват всички заловени противници.

Организацията на събитието е започнала през октомври миналата година. То е изцяло финансирано от "Клубът на живата история". Подобни възстановки на батални сцени са типични за западните части на Чехия, които са били освободени от американски войски през 1945 г.