Отстранената в момента зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че ще предостави на прокуратурата нови доказателства за изнудванията от страна на директора на Националното следствие Ангел Александров.

Зоя Иванова влезе първа на разпит по скандала, в който са замесени следовател номер едно Ангел Александров и енергийният министър Румен Овчаров. Иванова беше разпитвана в продължение на три часа.

Шарланджиева каза, че не може да си обясни защо според главния прокурор, разследването се е водило неефективно. И защо делото трябва да се наблюдава от Брюксел: “Това означава недоверие в българските институции. Признаваме нашето безсилие да се справим сами с проблема си”.

Според Шарланджиева не е логично в едно министерство министърът и заместникът му да бъдат освобождавани по различни процедури.

Заместник министъра Корнелия Нинова изясни, че това е станало по нейно желание, защото "случаят излезе извън правото, а процесът се манипулираше".

Нинова напомни, че изнасянето на записи направени със специални разузнавателни средства в медиите се наказва от закона.

Утре разпитите продължават с вече отстранения зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски и изпълнителния директор на “Булгартабак” Христо Лачев.

***
Вътрешният министър Румен Петков и главният прокурор Борисл Велчев изпратиха писмо до Европейската комисия, в което канят евронаблюдатели по делото "Топлофикация".

Представителството на Европейската комисия в София е получило копие от писмото на вътрешния министър и главния прокурор. Това потвърдиха пред bTV от дипломатическата мисия. На този етап официален отговор няма.

В досегашната практика на Европейската комисия няма друг подобен случай, в който държава-членка да иска външно наблюдение на конкретно разследване.

По-рано днес говорителят на комисията по въпросите на правосъдието и сигурността коментира случая пред bTV. Той не даде еднозначен отговор на въпроса склонни ли са в Брюксел да изпратят експерт в София.

Фриско Аббиг: “Нека първо кажа, че комисията реагира положително на открития и прозрачен подход, който премиерът обяви. В рамките на механизма за наблюдение и сътрудничество, ние имаме наистина много добро сътрудничество с българските власти. Надяваме се и очакваме това да продължи и в следващите месеци.
Както знаете, комисията вече наблюдава ситуацията в България по отношение на реформата в съдебната система и борбата с корупцията. По един от показателите българските власти трябва да докладват за професионални, безпристрастни разследвания на обвиненията в корупция по високите етажи, за вътрешни проверки на държавни институции, както и за оповестяването на имотното състояние на високопоставените служители. Нашата задача като комисия е да наблюдаваме напредъка по този показател и ние ще излезем с нашия доклад през юни.

Всичко това е част от общото наблюдение. Ние няма навлизаме в конкретни, индивидуални случаи. Много важно е да видим същностни промени, които ще имат ефект върху цялата съдебна система и цялостната борба с корупцията, а не само върху отделни, индивидуални случаи.

***
Две от опозиционните СДС и БНС започват по отделно подписки в парламента за сваляне на правителството. Другите от опозицията - ДСБ и “Атака”, няма да ги подкрепят. От НДСВ са категорични, че на този етап, преди изборите за евродепутати, вот на недоверие към кабинета не е уместен, но остават отворени за разговори с опозицията по този въпрос.

От днес подписка сред своите колеги-депутати за вот на недоверие започват от БНС. Те са категорични,че вотът трябва да е преди изборите на 20 май.

От сряда в парламента пускат подписка за свалянето на правителството и СДС. Те настояват още, президентът Първанов и главният прокурор да започнат разследване вътре в БСП и да обявят средите в левицата, които източват държавни пари и създават скандали.
От СДС съзнават, че не могат да разчитат на гласовете от своите колеги от ДСБ и “Атака”, затова разчитат депутати от НДСВ да подкрепят подписката им.

От НДСВ не затварят врати за разговори на опозицията за сваляне на кабинета, но заявяват че моментът преди европейски избори не е подходящ.

От ДСБ и “Атака” са категорични, че няма да подкрепят подписките за вот на недоверие. “Ако подкрепим, ще влезем в сценария на кръговете вътре в БСП", заяви Волен Сидеров .

Според Иван Костов от ДСБ вота на недоверие към управляващите сега трябва да дадат хората на предстоящите избори, а не политиците: “В момента тече един процес в БСП на кръговете - кръга на Румен Петков, заедно с Георги Първанов и Бойко Борисов. Те разклащат БСП отвътре и ударът е насочен към Станишев. Нещо подобно беше разиграно срещу Жан Виденов. На нас, като опозиция в парламента, не ни е изгодно в момента тази игра и да им влизаме в схемата. Затова всяко прибързано действие за вот на недоверие само ще сплоти управляващите”.

Засега остава неясна позицията на независимите депутати, но и с техните подписи БНС и СДС не могат да наберат необходимите 48 за внасяне на вот на недоверие, смятат управляващите от КБ.