Валя Паунова е учителка по български език и литература от 29 години, в последните 15 от тях работи в Техникума по механотехника в Русе.

В момента заплатата и е малко над 300 лева. В края на учебната година решава да изкара почти 13-та заплата, като поиска 200 лева от дванайсетокласник. За да го пусне да не повтаря последната година от образованието си. Уговорката била, че ако учителката получи парите ще му оформи крайна оценка "среден три".

Ненко Илиев, директор на професионална гимназия: "Случката е станала в извънработно време. Доколкото знам от следствието в дома на учителката.”

Младежът уж се съгласи, но всъщност подал сигнала в полицията. Служителите на сектор "икономическа полиция" задържат 52-годишната преподавателка непосредствено след получаване на белязаните пари.

На преподавателката е повдигнато обвинение за подкуп, което според Наказателния кодекс се наказва със затвор до 6 години и глоба до 5 000 лева. В съда тя отказа да отговаря на въпроси на репортери. След кратко заседание съдиите прецениха, че няма опасност да се укрие, докато тече делото срещу нея и я пуснаха под гаранция.

***
Инкасатор на Енергото в Пловдив е арестуван с подкуп от 100 лева. Той взел парите от семейство в село Голям Чардак, за да му отчете по-ниски стойности на изразходения ток.
По данни на полицията замерване на електромера в конкретният случай не било правено в продължение на цяла година. Освен че ще бъде съден, мъжът ще получи наказание и от "ЕVN България", съобщиха от дружеството.