Сделката за БТК е корупционна и от нея държавата е загубила 900 милиона евро. Това обяви в интервю за bTV бившият директор на дружеството Гроздан Караджов.

БТК беше приватизирана през 2004 г. от “Вива венчърс”, която плати на държавата 280 млн. евро за 65% от компанията.

Според Гроздан Караджов тогава са надделели интересите на лондонското лоби в кабинета Сакскобургготски и не е била постигната възможната пет пъти по-висока цена.

Караджов: “Държавата е изгубила 900 млн.евро за три години. Ако правителството нямаше фаворит, още при тогавашната продажба можеше да се продаде за цена 1,2 млрд. цялата компания.” От цялата сделка сега се облагодетелстват “Вива венчърс” за сметка на държавата", смята той.

Бившият шеф на телекома не приема и твърденията, че в последните три години в компанията са инвестирани 500 млн. евро: “Инвестициите, които могат да се вложат от чужбина в БТК могат да се видят и да се докажат - нито едно евро не е инвестирано по този способ. Облагодетелствали са се купувачите, формално юридически това са фонда “Новатор” и “Вива венчърс”.

Потърсени за коментар по обвиненията, от “Новатор” изпратиха официално съобщение, в което се казва, че те ще изплатят всички предвидени задължения към българската държава, както предвижда приватизационния договор за БТК. В това число и клаузата за допълнително заплащане при препродажба на компанията.